Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym
Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych pomidorów podany ze startym parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu. Można też użyć tutaj innego ulubionego rodzaju makaronu, jak i innej wędzonej ryby o zwartym, białym mięsie. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Fast food”. Pycha!
Scroll down for recipe in English
Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym
(4 porcje)
Składniki:
- 6 dużych i dojrzałych pomidorów
- sól morska i mielony czarny pieprz
- 15 suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 4 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 2 małe cebule)
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g świeżego makaronu pappardelle lub tagliatelle (lub innego ulubionego, może być też suszony)
- 600 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry, podzielonych na duże kawałki
- starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż pomidory. Blanszuj przez 2 minuty, po czym przełóż łyżką cedzakową do miski z zimną wodą, pozwól przestygnąć przez kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Przekrój pomidory na połówki i usuń nasiona.
- Włóż pomidory wraz z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem, przelej go większego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, w trakcie gotowania makaronu.
- We wrzącej wodzie po gotowaniu pomidorów ugotuj makaron, aż będzie al dente. Odcedź i przełóż do sosu pomidorowego, wraz z wędzonym pstrągiem i dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez minutę lub dwie po czym przełóż na talerze i podawaj z dużą ilością startego parmezanu.
Smacznego!
English version
Pappardelle with smoked trout and tomatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 6 vine ripened plum tomatoes
- sea salt and black pepper
- 15 semi-dried tomatoes in oil
- 2 garlic clove, peeled and roughly chopped
- 4 shallots peeled and roughly chopped
- 3/4 cup olive oil
- juice of 1/2 lemon
- 500 g fresh pappardelle or tagliatelle
- 600 g skinless smoked trout fillets, flaked into large chunks
- Parmesan, for grating
Preparation:
- Add the plum tomatoes to a large pan of boiling salted water and blanch for 2 minutes. Lift out with a slotted spoon to a bowl of iced water to cool for a few minutes, then remove and peel off the skins. Halve the tomatoes and squeeze out the seeds.
- Put the tomatoes into a food processor along with the semi-dried tomates, garlic, shallots, olive oil, and lemon juice. Whiz to a smooth sauce and season with salt and pepper to taste. Pour the sauce into a pan and warm through over medium-high heat while you cook the pasta.
- Cook the pasta in a boiling salted water for 2 minutes until al dente. Drain well, then toss with the tomato dressing and flaked trout and cook for a minute or two. Divide among warm plates and grate over some parmesan to serve.
Enjoy!