Pappardelle z grillowaną papryką

Pappardelle z grillowaną papryką
Szybkie, pyszne, lekkie i niezwykle kolorowe danie.

Zdjęcie - Pappardelle z grillowaną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

makaron pappardelle
po jednej papryce czerwonej i zielonej
pierś z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
pół szalotki
kilka listków bazylii

Paprykę pokroiłam na kawałki, posoliłam, popieprzyłam, skropiłam oliwą i piekłam na grillu, aż skórka zaczęła ciemnieć. Przełożyłam ją do miseczki i przykryłam folią, aby zaparowała. Po kilku minutach z łatwością mogłam zdjąć z niej skórkę. Pokroiłam papryki w paski. W tym czasie już gotował się makaron a na grillu smażył się kurczak.
Posiekałam drobno szalotkę a pomidorki przekroiłam na pół.
Kiedy makaron był miękki odcedziłam go, a w garnku, w którym się gotował rozgrzałam łyżkę oliwy. Zeszkliłam na niej cebulę, dodałam paprykę i kurczaka pokrojonego w paski, podgrzałam chwilę a następnie dodałam makaron. Wymieszałam wszystko dokładnie a na końcu dodałam pomidorki. Przemieszałam jeszcze całość a po nałożeniu na talerze udekorowałam listkami bazylii. Gotowe!

Smacznego!

Kategorie przepisów