Panna cotta z porzeczkami

Panna cotta z porzeczkami

Panna cotta to obok tiramisu chyba najpopularniejszy włoski deser. Właściwie nie miałam jej w planach, ale w lodówce zaplątał mi się pojemniczek śmietanki i postanowiłam go zużyć. Żeby nie było monotonnie, dodałam do tego moją domową galaretkę z czerwonej porzeczki, ale oczywiście można użyć dowolnego musu owocowego, lub zrezygnować z wierzchniej warstwy, a sam deser polać na talerzu owocowym lub czekoladowym sosem.

Składniki:

3 łyżki owocowej galaretki lub musu owocowego

1/2 łyżeczki żelatyny

200 ml śmietanki 30%

200 ml mleka

laska wanilii lub cukier waniliowy

cukier do smaku

1,5 łyżeczki żelatyny

1/2 łyżeczki żelatyny rozpuść dobrze w ciepłej wodzie, wymieszaj z musem owocowym i nałóż do pojemników, odstaw do stężenia. Podobnie rozpuść pozostałą żelatynę. Mleko połącz z cukrem, wanilią i śmietanką, powoli podgrzewaj, do ciepłego wlej rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj. Kiedy mleko ostygnie, wlej je do pojemników i odstaw deser do lodówki na kilka godzin. Aby wyjąć panna cottę z pojemników, wstaw je na chwilę do bardzo gorącej wody.

Zdjęcie - Panna cotta z porzeczkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów