Panna cotta z kefirem i rabarbarem

Panna cotta z kefirem i rabarbarem

Jestem wielką fanką panna cotty i naprawdę lubię ten delikatny, pachnący wanilia deser. Od pewnego czasu eksperymentuję jednak z różnymi składnikami tego deseru (Włosi byliby zdruzgotani!;), ciężka śmietanowa nuta coraz mniej mi w niej odpowiada. Stąd eksperymenty z dodatkiem maślanki czy (jak dziś) kefiru. Pod TYM LINKIEM znajdziecie moje inne propozycje na ten pyszny deser.

Zdjęcie - Panna cotta z kefirem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mimo, że do deseru dodaję kwaskowaty kefir, deser pozostaje słodki, jest to jednak słodycz lekko złamana miłym, mlecznym posmakiem.

Zdjęcie - Panna cotta z kefirem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatkiem do mojej panna cotty jest rabarbar symbol wiosny. Na jego bazie przygotowałam orzeźwiający sos (jeśli chcecie, aby miał ładny, różowy kolor, dodajcie do niego 2-3 posiekane truskawki). Zarówno panna cottę jak i sos do niej podajemy schłodzone. To deser w sam raz na upalną majówkę!

Zdjęcie - Panna cotta z kefirem i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 4 porcje.

Składniki:
  • Panna cotta:
  • śmietanka kremówka - 100 ml
  • kefir - 300 ml
  • żelatna - 3 listki
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • Sos rabarbarowy:
  • rabarbar - 1 laska
  • truskawki - 2-3 sztuki, opcjonalnie
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cukier brązowy - 1 łyżka (lub do smaku)
Przygotowanie:

Sos rabarbarowy:

Rabarbar pokrój w małą kostkę (drobno pokrój również truskawki- jeśli chcesz, żeby sos miał ładny, różowy kolor dodaj do niego2-3 truskawki). Na patelnie wsy cukier, dodaj rabarbar, skrop sokiem z cytryny i smaż na małym ogniu, aż rabarbar puści sok. Gotuj, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Ostudź.

Panna cotta:

Uwaga: Używam żelatyny w listkach. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Śmietankę z cukrem podgrzej w rondelku do granicy zagotowania.  Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i ekstrakt waniliowy, ostudź (to ważne, inaczej masa się zwarzy!).  Połącz z kefirem. Dokładnie wymieszaj.

Płyn przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj z sosem rabarbarowym.

Kategorie przepisów