Panna cotta jogurtowa z marakują
Dbamy o zdrowie, wybieramy świadomie produkty, stosujemy diety.... osobiście uważam, że nie warto rezygnować ze wszystkiego i cukier oraz biała mąka w diecie zdrowej osoby być powinny.
Niemniej jednak, czasem warto zamienić kaloryczny deser na coś lżejszego. Zapewniam, że takie desery też są bardzo smaczne i sprawiają dużo przyjemności.
Jeżeli macie ochotę na lekką panna cottę z jogurtu, śmiało przygotujcie ten deser. Dodatkiem do takiej panna cotty jogurtowej koniecznie musi być jakiś mus owocowy. Ja sięgnęłam po maracuję, ale z powodzeniem możecie dodać zmiksowane truskawki, rozgniecione maliny czy mus z mango.
Jeżeli nie liczycie kalorii, deser warto urozmaicić kruszonymi bezami...Ale to już wersja z większą dawką cukru ;)
PRZEPIS NA PANNA COTTĘ JOGURTOWĄ Z MARACUJĄ
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu lub miodu
- 3 owoce maraku
- Przygotowanie panna cotty jogurtowej
1. Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody i odstawić żeby spęczniała.
2.W rondelku zagotować mleko z ksylitolem lub miodem. Do gorącego mleka dodać napęczniałą żelatynę i dobrze ją rozpuścić.
Mleko odstawić do ostygnięcia - uważać, żeby nie stężało.
3.Do zimnego mleka dodać jogurty - zmiksować lub wymieszać rózgą.
Deser rozlać do pucharków lub innych naczyń na desery. Wstawić do lodówki.
4. Owoce marakui przekroić, wydrążyć miąższ z pestkami.
Gdy panna cotta jogurtowa stężeje, wyłożyć na wierzch miąższ z owoców marakui. Przed podaniem deser ozdobić listkiem bazylii lub mięty.
Smacznego !