Pankejki ze śliwkami w porto
Fakt, nie jest to może typowe śniadanie w zabieganym tygodniu, ale w leniwy, sobotni poranek na pewno bym nim nie pogardziła! Jeśli chcecie więc zrobić swojej Drugiej Połówce pyszną poranną niespodziankę, lekkie placuszki podane ze śliwkami usmażonymi w porto na pewno będą świetnym pomysłem!
Ps. Nie martwcie się, w czasie gotowania sosu cały alkohol z niego wyparuje, a zostanie tylko pyyyyszny smak!
Poza tym to wspaniały przepis na placuszki, jakie podać możecie z dowolnymi dodatkami: świeżymi owocami, syropem klonowym, twarożkiem czy dżemem.
Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 placków.
Składniki:- Pancakes:
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 1 i 1/4 szklanki
- masło - 3 łyżki, roztopione
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżki
- Sos:
- śliwki - 6 dużych sztuk
- cukier brązowy - 2 łyżki
- porto - 1/2 szklanki
Pancakes:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj.
Dodaj „mokre” składniki: mleko, roztopione masło, jajko, esencję waniliową. Połącz, aby nie było grudek.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju, rozprowadź. Łyżką nakładaj równe porcje masy i smaż z obu stron, na złoto.
Sos:
Na rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier i zaczekaj, aż zacznie się karmelizować. Dodaj pokrojone w ćwiartki śliwki, wlej porto. Owoce smaż na sporym ogniu, aby zebrany wokół nich sos zgęstniał. Po wyłączeniu patelni sos doprawić możesz łyżeczką zimnego masła. Ciepłym sosem polewaj placuszki.