Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku

Kolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej nazwie panini..i churros..U Dorotki te bułeczki wyglądają tak pysznie, że moich aż wstyd pokazywać..no ale cóż..zdarza się też i tak ,że coś się nie uda..i sama nie wiem co zrobiłam źle..Może kiedyś spróbuję następnym razem..a teraz jestem ciekawa jak innym wyszło pieczenie tych bułeczek lub smażenie churros ..Dziękuję i mam nadzieję, że to nie ostatnie takie spotkanie..
Zdjęcie - Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 g soli
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
W miseczce wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść na naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.
Składniki na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 400 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml mleka
  • 15 g soli
  • 180 g zaczynu (cały zaczyn)
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach
ciasto odgazować (uderzyć pięścią).
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.
Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.
Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą, przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Osoby, które spotkały się ze mną przy piekarniku:Gosia z blogu Smaki Alzacji
Monika z blogu Matka Wariatka
Arletta z Insulina
Monika z blogu Pin up cooking looking
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Gosia z blogu Trawka Cytrynowa
Kasia z blogu Kasia.in
Iwona z blogu Ivka w kuchni
Wiesława ze strony FB
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie
Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie Zdjęcie - Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przypominam i zapraszam ..
Zdjęcie - Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowa chałka
1

Drożdżowa chałka

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb maślany
1

Chleb maślany

Beti Beti
kruche babeczki

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Paluchy maślane
1

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chałka z cukrem perlistym
2

Chałka z cukrem perlistym

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy