Panierowane kotlety kurczaka z parmezanem
Panierowane kotlety z piersi kurczaka.
Panierowane kotlety z kurczaka
Chrupiące i pyszne, panierowane kotlety z piersi kurczaka z parmezanem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania kotlety z kurczaka - doskonałe na szybki obiad dla całej rodziny.
Aby przygotować panierowane kotlety z kurczaka, wystarczy tylko kilka prostych składników: filety z piersi kurczaka, jajko, mąka oraz bułka tarta. Ja dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki i parmezan- można jednak pominąć ten składnik i przygotować tradycyjne panierowane kotlety.
Oto kilka innych przepisów, do których można użyć panierowanych kotletów z kurczaka:
- Tortilla z kurczakiem
- Sałatka z kurczaka, z musztardą, miodem i fetą
- Łatwy przepis na kremowe puree ziemniaczane
- Łatwa sałatka z pomidorów i soczewicy
Panierowane kotlety z kurczaka
Składniki potrzebne do przygotowania panierowanych kotletów:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 duże jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- około 1/2 szklanki tartego parmezanu
- mąka i bułka tarta lub Panko do panierowania kotletów
- sól, pieprz do smaku
- mielony czosnek do smaku
- olej do smażenia
Przepis na panierowane kotlety z kurczaka:
Krok 1.
- Filety z kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy przekroić wzdłuż na pół, aby otrzymać 4 cieńsze kotlety. Kotleciki powinny być w miarę równej grubości - jeżeli potrzeba, można je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Przygotować dwa płaskie talerzyki i jeden głęboki. Na pierwszy płaski talerz wsypać mąkę, do głębokiego talerza wbić dwa jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki i roztrzepać widelcem, na drugi płaski talerz wsypać bułkę tartą oraz parmezan (mniej więcej 1:1) i wymieszać.
- Przygotowane kotlety z piersi kurczaka oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Kotleciki panierować najpierw w mące - nadmiar strzepać, następnie w jajku z natką pietruszki i na koniec w mieszance bułki tartej i parmezanu. Opanierowane kotleciki od razu kładziemy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż kotlety staną się złocistobrązowe, chrupiące z zewnątrz i w środku będą gotowe.
- Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Gotowe kotlety możesz podawać z ziemniakami z wody lub kremowym puree ziemniaczanym (przepis tutaj>>>) oraz sałatą masłową ze śmietaną (przepis tutaj>>>).
Miłego gotowania!