Pancakes z maślanką, truskawkami i miodowym jogurtem
Nie ma to jak delikatne placuszki na śniadanie, szczególnie w sezonie truskawkowym. Niech się schowają wszystkie dżemy i marmolady świata- świeżych truskawek z rana nic nie zastąpi!
Do tego jogurt naturalny z odrobiną miodu i dzień uznaję oficjalnie za udanie rozpoczęty!
Pancakes z maślanką, truskawkami i miodowym jogurtem
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- sól - 0,5 łyżeczki
- maślanka - 2 szklanki
- jajka - 2 sztuki
- stopione masło - 3 łyżki
- olej do smażenia - odrobina
- do podania
- truskawki - do wyboru
- jogurt naturalny - do wyboru
- miód - do wyboru
- cukier puder - do wyboru
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier).
W drugim naczyniu połącz maślankę, jogurt, masło, jajka, lekko wymieszaj.
Połącz obie grupy składników (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę maślanki), odstaw na 10 minut. Rozgrzej patelnię, nalej na nią odrobinę oleju, nadmiar wytrzyj papierowym ręcznikiem. Nakładaj porcje ciasta wielkości dużej łyżki, smaż z obu stron na złoty kolor.
Truskawki pokrój na 4 części, posłodź i ostaw na kilka minut, żeby puściły sok.
Na każdy placuszek nakładaj jogurt polany miodem i owoce. Podawaj od razu.