Pancakes i akacjowy miód z poziomkami
Moje dzieciaki uwielbiają wszelkiej maści placki, naleśniki, więc na pancakes też nie kręcą nosem. Zaleta tego dania - szybko się je przygotowuje, a w lodówce zazwyczaj są wszystkie elementy potrzebne do jego wykonania. Można je jeść solo, można z dodatkiem słodyczy typu syrop, dżem czy miód albo z duszonymi owocami. Co tam komu w duszy gra. Nam zaś ostał się jeszcze jeden słoiczek miodu z pasieki Pucer, miodu, w którym pyszni się gęsta masa świeżych poziomek. Poziomkami pachniała więc nasza szybko znikająca kolacja.
Pancakes
300 g przesianej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g drobnego cukru
1 jajo
300 ml mleka sojowego naturalnego
200 g zsiadłego mleka lub kefiru l. naturalnego jogurtu
75 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
Suche składniki mieszam w jednej misce. W drugiej misce miksuję mokre składniki i powoli, nie przestając miksować, dodaję suche.
Na patelni rozgrzewam olej który nie ma zapachu, np. z pestek winogron, małą jego ilość i smażę małe owalne placki, z obu stron.
* korzystałam z przepisu Liski/Kukbuk