Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
Te paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to zdecydowanie mój ulubiony sposób na przygotowanie piersi drobiowych. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Po prostu idealne! Tajemnicą w ich przygotowaniu jest odpowiednia marynata, w której oprócz perfekcyjnie dobranych przypraw znajdziecie również maślankę, dzięki której mięso jest bardzo delikatne. Panierka z płatków kukurydzianych daje również znakomite efekty. Nie dość, że jest prosta w przygotowaniu i bezglutenowa (idealna opcja dla chorych na celiakie), to także pyszna i chrupiąca jak żadna inna! Czasami zamiast płatków stosuję również pokruszone krakersy lub panko, ale jednak pod względem składu płatki wygrywają. Co również uwielbiam w tym daniu, to fakt, że paluszki z kurczaka przygotowujemy w piekarniku zupełnie bez tłuszczu. Żegnajcie frytury! Uważam, że słynne kurczaki z pewnej sieciówki z Kentucky mogą się przy nich schować! ?
Takie paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych doskonale smakują z pieczonymi ziemniaczkami, które są również doskonałym zamiennikiem niezdrowych frytek. Dodaję do nich tylko trochę oliwy, a i tak wychodzą pyszne i doskonale przypieczone. Doprawione suszonym tymiankiem i papryką są przepyszne. Do zestawu proponuję trochę zielonego – lekką sałatkę z rukoli oraz pomidorków koktajlowych, a także prosty domowy sos miodowo-musztardowy, z którym wszystko smakuje jeszcze lepiej. ? Ten przepis na paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to doskonały dowód na to, że fast-food może być pyszny i zdrowy zarazem. Gorąco polecam je na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako imprezową przekąskę na jeden ząb. Sprawdzą się w każdej sytuacji. ?
Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych Łukasz Te paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to zdecydowanie mój ulubiony sposób na przygotowanie piersi drobiowych. Chrupiące na zewnątrz i… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych:
- 600 g filetów z kurczaka (2-3 sztuki)
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ok. 300 g płatków kukurydzianych
Pieczone ziemniaki:
- 500 g dobrych ziemniaków, najlepiej typu B
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- grubo mielona sól morska
- chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)
Sos miodowo-musztardowy:
- 150 g ulubionej musztardy (np. Dijon)
- 50 g płynnego miodu
- 1 łyżka octu winnego (np. jabłkowego)
- 1 łyżka posiekanego koperku (można pominąć)
Sałatka z rukolą:
- 100 g rukoli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego (np. jabłkowego)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych
- Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie pokrój w długie paski grube na ok. 5 mm.
- Wszystkie przyprawy wsyp do miski i wymieszaj z maślanką.
- Następnie przełóż mięso i obtocz je dokładnie w marynacie. Miskę przykryj talerzem lub folią i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę do zamarynowania. W tym czasie przygotuj ziemniaki.
- Płatki kukurydziane pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera i obtaczaj w nich kolejno kawałki kurczaka. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
- Paluszki piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. (Ja zawsze wkładam najpierw ziemniaki, a po 10 minutach kurczaka). W trakcie pieczenia możesz je obrócić na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
Pieczone ziemniaki
- Ziemniaki umyj porządnie pod bieżącą wodą (skórkę zostawiamy), osusz i pokrój na ćwiartki.
- Przełóż je na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wymieszaj z tymiankiem oraz papryką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 30 minut, obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sałatkę oraz sos.
- Posól gruboziarnistą solą zaraz po upieczeniu (sól dodana wcześniej sprawia, że ziemniaki się gotują, zamiast piec).
Sos miodowo musztardowy
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą. Podawaj z paluszkami z kurczaka i pieczonymi ziemniakami.
Sałatka z rukolą
- Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a obraną cebulę pokrój na plasterki. Wymieszaj z rukolą.
- Oliwę energicznie wymieszaj z octem winnym i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie polej nią sałatkę.