Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

Te paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to zdecydowanie mój ulubiony sposób na przygotowanie piersi drobiowych. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Po prostu idealne! Tajemnicą w ich przygotowaniu jest odpowiednia marynata, w której oprócz perfekcyjnie dobranych przypraw znajdziecie również maślankę, dzięki której mięso jest bardzo delikatne. Panierka z płatków kukurydzianych daje również znakomite efekty. Nie dość, że jest prosta w przygotowaniu i bezglutenowa (idealna opcja dla chorych na celiakie), to także pyszna i chrupiąca jak żadna inna! Czasami zamiast płatków stosuję również pokruszone krakersy lub panko, ale jednak pod względem składu płatki wygrywają. Co również uwielbiam w tym daniu, to fakt, że paluszki z kurczaka przygotowujemy w piekarniku zupełnie bez tłuszczu. Żegnajcie frytury! Uważam, że słynne kurczaki z pewnej sieciówki z Kentucky mogą się przy nich schować! 😉

Takie paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych doskonale smakują z pieczonymi ziemniaczkami, które są również doskonałym zamiennikiem niezdrowych frytek. Dodaję do nich tylko trochę oliwy, a i tak wychodzą pyszne i doskonale przypieczone. Doprawione suszonym tymiankiem i papryką są przepyszne. Do zestawu proponuję trochę zielonego – lekką sałatkę z rukoli oraz pomidorków koktajlowych, a także prosty domowy sos miodowo-musztardowy, z którym wszystko smakuje jeszcze lepiej. 😉 Ten przepis na paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to doskonały dowód na to, że fast-food może być pyszny i zdrowy zarazem. Gorąco polecam je na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako imprezową przekąskę na jeden ząb. Sprawdzą się w każdej sytuacji. 😉

Zdjęcie - Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPaluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych Łukasz Te paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to zdecydowanie mój ulubiony sposób na przygotowanie piersi drobiowych. Chrupiące na zewnątrz i… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut

SKŁADNIKI

Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych:

  • 600 g filetów z kurczaka (2-3 sztuki)
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ok. 300 g płatków kukurydzianych

 

Pieczone ziemniaki:

  • 500 g dobrych ziemniaków, najlepiej typu B
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • grubo mielona sól morska
  • chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)

 

Sos miodowo-musztardowy:

  • 150 g ulubionej musztardy (np. Dijon)
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 łyżka octu winnego (np. jabłkowego)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (można pominąć)

 

Sałatka z rukolą:

  • 100 g rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego (np. jabłkowego)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych

  1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz, a następnie pokrój w długie paski grube na ok. 5 mm. 
  2. Wszystkie przyprawy wsyp do miski i wymieszaj z maślanką.
  3. Następnie przełóż mięso i obtocz je dokładnie w marynacie. Miskę przykryj talerzem lub folią i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę do zamarynowania. W tym czasie przygotuj ziemniaki.
  4. Płatki kukurydziane pokrusz ręcznie lub za pomocą blendera i obtaczaj w nich kolejno kawałki kurczaka. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
  5. Paluszki piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. (Ja zawsze wkładam najpierw ziemniaki, a po 10 minutach kurczaka). W trakcie pieczenia możesz je obrócić na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

 

Pieczone ziemniaki

  1. Ziemniaki umyj porządnie pod bieżącą wodą (skórkę zostawiamy), osusz i pokrój na ćwiartki.
  2. Przełóż je na blaszkę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wymieszaj z tymiankiem oraz papryką.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez ok. 30 minut, obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. W tym czasie przygotuj sałatkę oraz sos.
  4. Posól gruboziarnistą solą zaraz po upieczeniu (sól dodana wcześniej sprawia, że ziemniaki się gotują, zamiast piec).

 

Sos miodowo musztardowy

  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą. Podawaj z paluszkami z kurczaka i pieczonymi ziemniakami.

 

Sałatka z rukolą

  1. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a obraną cebulę pokrój na plasterki. Wymieszaj z rukolą.
  2. Oliwę energicznie wymieszaj z octem winnym i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie polej nią sałatkę.

Zdjęcie - Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy