Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Zdjęcie - Paluchy serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPaluchy serowe z ciasta francuskiego.

Chrupiące paluchy serowe z ciasta francuskiego z paprykowo-pomidorowym pesto.

Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację.


Składniki na serowe paluchy z serem z ciasta francuskiego:

  • 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
  • słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego
  • starty ser mozzarella
  • kilka plasterków szynku (tak aby wystarczyło no obłożenie całego ciasta)
  • suszony tymianek do oprószenia
  • roztrzepane żółtko do posmarowania z wierzchu
Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego:
Krok 1.
  • Płat ciasta francuskiego rozłożyć na płasko, posmarować pesto paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem.
  • Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć nim wcześniej przygotowany płat z szynką i serem.
  • Pokroić ciasto na paski o szerokości około 3cm. Każdy pasek ostrożnie skręcić wokół własnej osi, aż powstanie ładna spirala, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wszystkie przygotowane paluchy z ciasta francuskiego posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypać tartym serem - piec w 180 stopniach, przez około 15 minut, lub do czasu, aż paluchy staną się złociste i chrupiące.
Miłego gotowania!
Zdjęcie - Paluchy serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPaluchy z ciasta francuskiego z serem.

Zdjęcie - Paluchy serowe z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów