Paluchy serowe z ciasta francuskiego
Paluchy serowe z ciasta francuskiego.
Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację.
- 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
- słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego
- starty ser mozzarella
- kilka plasterków szynku (tak aby wystarczyło no obłożenie całego ciasta)
- suszony tymianek do oprószenia
- roztrzepane żółtko do posmarowania z wierzchu
Krok 1.
- Płat ciasta francuskiego rozłożyć na płasko, posmarować pesto paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem.
- Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć nim wcześniej przygotowany płat z szynką i serem.
- Pokroić ciasto na paski o szerokości około 3cm. Każdy pasek ostrożnie skręcić wokół własnej osi, aż powstanie ładna spirala, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wszystkie przygotowane paluchy z ciasta francuskiego posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i posypać tartym serem - piec w 180 stopniach, przez około 15 minut, lub do czasu, aż paluchy staną się złociste i chrupiące.
Paluchy z ciasta francuskiego z serem.