Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką
Przyszedł czas na drugi rabarbarowy przepis w tym sezonie. Po przepisie na pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rabarbarem i rozmarynem, postanowiłam, że potraktuję go tym razem bardziej klasycznie.
Moim wspomnieniem z czasów dzieciństwa była drożdżówka z rabarbarem i dużą ilością kruszonki. Zainspirowana dawnymi smakami zdecydowałam, że przygotuję ją w trochę innej formie.
Kawałki łodyg rabarbaru otuliłam w ciasto drożdżowe, a ich wierzch posypałam tradycyjną kruszonką. Wyszło z tego rumiane, słodko-kwaśne paluchy
Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 8-10 Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Dodatki
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- Kruszonka
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i topimy.
- Wlewamy letnie mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut). Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie każdą łodygę rabarbaru dzielimy na dwie części, delikatnie je obieramy i obsypujemy cukrem.
- Składniki kruszonki ze sobą łączymy ucierając ciasto na okruchy i odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich cienko wałkujemy, na środku kładziemy po kawałku rabarbaru, zawijamy od góry i dołu, oraz od boku jak roladę (jak na zdjęciu).
- Uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze, posypujemy kruszonką i przykrywamy na 30 minut.
- Paluchy pieczemy przez 17-20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.