Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką

Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyszedł czas na drugi rabarbarowy przepis w tym sezonie. Po przepisie na pełnoziarnisty chleb na zakwasie z rabarbarem i rozmarynem, postanowiłam, że potraktuję go tym razem bardziej klasycznie.

Moim wspomnieniem z czasów dzieciństwa była drożdżówka z rabarbarem i dużą ilością kruszonki. Zainspirowana dawnymi smakami zdecydowałam, że przygotuję ją w trochę innej formie.

Kawałki łodyg rabarbaru otuliłam w ciasto drożdżowe, a ich wierzch posypałam tradycyjną kruszonką. Wyszło z tego rumiane, słodko-kwaśne paluchy

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paluchy chlebowe z rabarbarem i kruszonką Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 8-10 Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Dodatki
  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i topimy.
  3. Wlewamy letnie mleko do suchych składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut). Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
  4. W tym czasie każdą łodygę rabarbaru dzielimy na dwie części, delikatnie je obieramy i obsypujemy cukrem.
  5. Składniki kruszonki ze sobą łączymy ucierając ciasto na okruchy i odstawiamy.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich cienko wałkujemy, na środku kładziemy po kawałku rabarbaru, zawijamy od góry i dołu, oraz od boku jak roladę (jak na zdjęciu).
  7. Uformowane paluchy kładziemy w odstępach na blasze, posypujemy kruszonką i przykrywamy na 30 minut.
  8. Paluchy pieczemy przez 17-20 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.
3.3.2998

Kategorie przepisów