Pałeczki kurczaka gotowane z warzywami

Nikt nie włącza piekarnika, dla kilku pałeczek kurczaka. Gotowanie pałeczek z warzywami to sposób, na prosty i pożywny obiad z patelni, bogaty w składniki odżywcze. Polecam na obiad dla rodziny i przyjaciół 🙂
Składniki na pałeczki kurczaka gotowane w sosie z warzywami:
- 4 pałeczki kurczaka
- 2 małe marchewki
- kilka różyczek brokułu
- przyprawa gyros bez konserwantów
- 1 papryka
- cebula
- 100 ml śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pałeczki kurczaka gotowane z warzywami?
Pałeczki umyj, osusz i posyp przyprawą gyros. Odłóż na talerzyk.
Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Obieraczką do warzyw, ściągnij skórkę z papryki i pokój warzywo na małą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Różyczki podziel na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, pałeczki kurczaka smaż na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Dodaj cebulę, paprykę i marchewkę, chwilę podgrzewaj mieszając. Następnie dolej 3/4 szklanki gorącej wody. Całość gotuj około 15 – 20 minut.
Na koniec dodaj brokuł, gotuj jeszcze chwilę, aż brokuł będzie al”dente, a pałeczki będą miękkie. Jeżeli używasz, dodaj śmietankę, pomieszaj i dopraw do smaku wg. uznania.
Podawaj z ryżem, kaszą, jak lubisz. Smacznego 🙂