Pałeczki kurczaka gotowane z warzywami

Pałeczki kurczaka gotowane z warzywami

Nikt nie włącza piekarnika, dla kilku pałeczek kurczaka. Gotowanie pałeczek z warzywami to sposób, na prosty i pożywny obiad z patelni, bogaty w składniki odżywcze. Polecam na obiad dla rodziny i przyjaciół 🙂

Zdjęcie - Pałeczki kurczaka gotowane z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pałeczki kurczaka gotowane w sosie z warzywami:

  • 4 pałeczki kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • kilka różyczek brokułu
  • przyprawa gyros bez konserwantów
  • 1 papryka
  • cebula
  • 100 ml śmietanki do sosów ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pałeczki kurczaka gotowane z warzywami?

Pałeczki umyj, osusz i posyp przyprawą gyros. Odłóż na talerzyk.

Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Obieraczką do warzyw, ściągnij skórkę z papryki i pokój warzywo na małą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Różyczki podziel na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej, pałeczki kurczaka smaż na małym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Dodaj cebulę, paprykę i  marchewkę, chwilę podgrzewaj mieszając. Następnie dolej 3/4 szklanki gorącej wody. Całość gotuj około 15 – 20 minut.

Na koniec dodaj brokuł, gotuj jeszcze chwilę, aż brokuł będzie al”dente, a pałeczki będą miękkie. Jeżeli używasz, dodaj śmietankę, pomieszaj i dopraw do smaku wg. uznania.

Podawaj z ryżem, kaszą, jak lubisz. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Pałeczki kurczaka gotowane z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów