Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.
To jedno z tych dań, od których nie sposób sie oderwać. Po prostu... wstajesz od stołu, kiedy nic a nic nie zostanie na patelni. I długo wspominasz ten smak:)
Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.
Składniki:
- po 20 dag tagliatelli zwykłych i zielonych (użyłam fettucine)
- mała cebula
- 3 szklanki śmietanki 22 - 30% ( względnie 18%)
- 5 dag chudego wędzonego boczku lub bekonu (lub więcej)
- łyżka masła
- 5 dag startego parmezanu (lub nieco więcej)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka listków szałwii
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę i drobno posiekaną cebulkę. smażymy na małym ogniu, aż cebulka sie zeszkli.
Wlewamy śmietankę, dodajemy szałwię, solimy i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty.
Wkładamy do sosu ugotowany al dente makaron, posypujemy połową parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Danie posypujemy resztką sera i natka.
"Słomę i siano" najlepiej podać w patelni, w której była przyrządzana.
Smacznego!