Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo)
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo)
Paella jest chyba najbardziej znaną potrawą kuchni hiszpańskiej. Występuje w wielu odmianach, chociaż według purystów są tylko dwie prawdziwe wersje: Paella Valenciana i Paella de mariscos (czyli z owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno już mieszać. Do tego dołeczki na paellerze pomagają uzyskać socarrat (chrupiącą dolną warstwę ryżu).
Moja wersja była przygotowana co prawda na zwykłej patelni, ale zapewniam, że również było pysznie.
Składniki na 4 porcje: 4 nóżki (tzw. pałki) kurczaka
250-300 g surowych oczyszczonych krewetek (bez głowy i jelita, mogą być mrożone)
4 łyżki oliwy z oliwek
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio
3 szklanki bulionu drobiowego
⅔ łyżeczki wędzonej papryki
szczypta szafranu
½ szklanki zielonego groszku
sól i pieprz
Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem.
Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy. Pastą natrzeć mięso, odstawić na 20-30 minut.
Przygotować pozostałe składniki. Szafran zalać łyżką wrzątku,odstawić. Cebulę pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy obsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 10 minut). Mięso rozsunąć na boki. Na środek wlać trochę oliwy dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Odsunąć na boki. Na środek patelni wsypać świeżą paprykę. Podsmażyć 3-4 minuty. Dodać wędzona paprykę, wymieszać. Ponownie wszystko rozsunąć na boki. Na środek dodać pomidory, gotować aż płyn wyparuje (3-4 minuty). Wszystko wymieszać.
Bulion zagotować. Na patelnię dodać ryż, chwilę podsmażyć. Dolać bulion, gotować 12-14 minut na średnim ogniu/mocy. Nie mieszać! Można jedynie potrząsać patelnią. Dodać krewetki i groszek. Gotować 4-6 minut pod przykryciem, aż krewetki będą różowe. Odstawić na bok na 8-10 minut, żeby smaki się przegryzły. Podawać prosto z patelni.
Smacznego!
Przepis dodany do akcji