Paella z krewetkami i groszkiem
Paella to tradycyjna hiszpańska potrwa oparta przede
wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu występująca w wielu odmianach: z
warzywami, kurczakiem ,owocami morza. My przygotowaliśmy ją z odrobiną
czerwonego wina tak by wzbogacić jej smak, doprawialiśmy kurkumą zastępując
szafran by wzmocnić aromat i kolor potrawy oraz z naszymi ulubionymi krewetkami
tygrysimi. Palce lizać ... zjedliśmy cała porcję jednego dnia, obżarstwo w
czystej postaci...
Porcja: 4-6 Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki :
Paella z krewetkami i groszkiem
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju ryżowym, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i dusimy kilka minut. Następnie podlewamy czerwonym winem i po chwili dodajemy groszek i fasolkę. Wsypujemy ryż, doprawiamy lekko solą, pieprzem i szafranem bądź kurkumą, mieszamy. Następnie podlewamy bulionem w proporcji 1:1,5 i mieszamy (bulion powinien zakrywać zawartość ryżu z warzywami). Przykrywamy pokrywką i od tej pory dusimy na malutkim ogniu około 8-10 minut (nie mieszając) lub do momentu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Następnie dodajemy na górę oczyszczone krewetki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut aż krewetki będą gotowe. Po zgaszeniu ognia polewamy paellę olejem ryżowym, doprawiamy pieprzem i posypujemy natkę pietruszki. Użyliśmy oleju ryżowego ponieważ charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem przez co danie zachowuje swój oryginalny smak.
Porcja: 4-6 Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności : łatwe
Składniki :
- 200 g ryżu długoziarnistego, sypkiego
- 250 g krewetek białych
- 80 g groszku zielonego
- 100 g fasolki zielonej
- 1 papryka żółta
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml wina czerwonego
- sól, pieprz
- odrobina szafranu lub kurkumy
- olej ryżowy Oleofarm
- natka pietruszki
Paella z krewetkami i groszkiem
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju ryżowym, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i dusimy kilka minut. Następnie podlewamy czerwonym winem i po chwili dodajemy groszek i fasolkę. Wsypujemy ryż, doprawiamy lekko solą, pieprzem i szafranem bądź kurkumą, mieszamy. Następnie podlewamy bulionem w proporcji 1:1,5 i mieszamy (bulion powinien zakrywać zawartość ryżu z warzywami). Przykrywamy pokrywką i od tej pory dusimy na malutkim ogniu około 8-10 minut (nie mieszając) lub do momentu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Następnie dodajemy na górę oczyszczone krewetki, przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 5 minut aż krewetki będą gotowe. Po zgaszeniu ognia polewamy paellę olejem ryżowym, doprawiamy pieprzem i posypujemy natkę pietruszki. Użyliśmy oleju ryżowego ponieważ charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem przez co danie zachowuje swój oryginalny smak.