Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne
Pączki z ricotty to nieco bardziej wyrafinowana, włoska wersja znanych i uwielbianych przez nas mini pączków z serka homogenizowanego. Jeśli cenicie sobie czas spędzony w kuchni, koniecznie spróbujcie je zrobić. Ciasto wykłada się na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Wystarczy utrzeć ze sobą składniki i tyle. Przepis na pączki z ricotty to jeden z tych, które trzeba mieć w swoim osobistym przepiśniku.
Nieważne, czy to tłusty czwartek, podwieczorek dla dzieci, niespodziewani goście lub zwykła wieczorna zachcianka – pączki z ricotty mogą być gotowe w zaledwie 30 minut. Drukuj Pączki z ricotty Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 15 mins Czas Całkowity 25 mins- 250 g ricotty
- 3 jajka
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 150 g mąki pszennej 1 szklanka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 80 ml śmietanki kremówki lub mleka
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy z 1 owocu
- 50 g masła ekstra
- 15 ml płynnego miodu
- 1 l oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
-
Cukier utrzyj z jajkami za pomocą miksera.
-
Do utartej masy, dodaj ricottę i ekstrakt waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Przerwij miksowanie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
-
Tłuszcz rozgrzej do 160-170°C.
-
Za pomocą łyżki lub dwóch łyżek jeśli pączki mają mieć ładniejszy kształt, wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron.
-
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.
-
Przygotuj sos czekoladowy: W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę lub mleko. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika do połączenia się składników. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Podawaj do pączków lub innych deserów.
Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodneDonuty – pączki z dziurkąCartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałoweHolenderskie Oliebollen – pączki z jabłkamiMalasadas – portugalskie pączki – przepisCenci – włoskie faworki – kruche i delikatneTradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżoweEkspresowe mini pączkiKlasyczne faworki – chrust, chruściki – przepisCzekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowymChurros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego