Pączki wyśmienite z piekną obrączką
Proby i bledy -tylko w taki sposob mozemy dosc do porzadanego celu.
Moge smialo dzis nazwac moje paczki "idealne","wysmienite" i jak tam jeszcze-sa pyszne!
Dzisiaj postanowilam wyprobowac inny przepis ,ktory wyraznie mowi-1 zoltko na 100 gr maki.
Ale oczywiscie nie to dalo taki znakomity efekt-ciasto zaczynilam nieco inaczej niz to jest w moich poprzednich przepisach,zawsze tez powtarzam -swieze drozdze,i czas wyrastania-to sie nie zmienia!
Zapraszam!
Paczki wysmienite z piekna obraczka
Skladniki
.500 gr maki pszennej
.30 gr drozdzy
.1/2 szklanki cukru
.1 szklanka mleka+ 3 lyzki na zaczyn
.5 zoltek
.50 gr miekkiego masla
.2 lyzki rumu
.1/2 lyzeczki esensji waniliowej
.szczypta soli
-dzem na nadzienie
Wykonanie
1/ Z drozdzy,cieplego mleka i cukru robimy zaczyn.
2/Make przesiewamy do miski ,robimy dolek i wlewmy zaczyn z drozdzy,przysypujemy nieco maka ,przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 10 min.
3/Do miski dajemy zoltka,szczypta soli,cukier,esensje wanilii i za pomoca miksera miksujemy az masa jajeczna stanie sie jasna i gesta.
4/Dodajemy teraz rum , cieple mleko i razem wszystko laczymy i dodajemy do maki z drozdzami.
5/ Wszystko doskonale mieszamy,potem przekladamy ciasto na deske i wgniatamy miekkie maslo,wyrabiajac ok.15 min.
6/Miske okrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na 20 min.
7/Cisto lekko sie unioslo-teraz wyjmujemy je z miski i wyrabiamy az pojawia sie pecherzyki powietrza.
8/Przekladamy na powrot ciasto do miski ,przykrywamy folia ,okrywamy sciereczka i pozostawiamy na 1 i 1/2 godz.do podwojenia masy.
8/Wyrosniete ciasto przekladamy na deske ,walkujemy je na placek ,potem za pomoca szklaneczki wyciskamy kolka.
9/Przekladamy je na deske ,przykrywamy sciereczka i czekamy 30 min.
10/Przekladamy paczki na olej i przykrywamy pokrywka,po 3 min.pokrywke zdejmujemy i odwracamy paczki,dalej smazymy na zloto.
10/Smazymy na oleju nagrzanym do temp.nie wiekszej niz 175st.C.
11/Nadziewamy paczki dzemem za pomoca szprycy,potem juz tylko cukier puder-i mniiiiim!
Smacznego!