Pączki wyśmienite z piekną obrączką

Pączki  wyśmienite z piekną obrączką

Proby i bledy -tylko w taki sposob mozemy dosc do porzadanego celu.

Moge smialo dzis nazwac moje paczki "idealne","wysmienite" i jak tam jeszcze-sa pyszne!

Dzisiaj postanowilam wyprobowac inny przepis ,ktory wyraznie mowi-1 zoltko na 100 gr maki.

Ale oczywiscie nie to dalo taki znakomity efekt-ciasto zaczynilam nieco inaczej niz to jest w moich poprzednich przepisach,zawsze tez powtarzam -swieze drozdze,i czas wyrastania-to sie nie zmienia!

Zapraszam!

Zdjęcie - Paczki  wysmienite z piekna obraczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paczki  wysmienite z piekna obraczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paczki  wysmienite z piekna obraczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Paczki  wysmienite z piekna obraczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paczki wysmienite z piekna obraczka

Skladniki

.500 gr maki pszennej

.30 gr drozdzy

.1/2 szklanki cukru

.1 szklanka mleka+ 3 lyzki na zaczyn

.5 zoltek

.50 gr miekkiego masla

.2 lyzki rumu

.1/2 lyzeczki esensji waniliowej

.szczypta soli

 

-dzem na nadzienie

 

Wykonanie

1/ Z drozdzy,cieplego mleka i cukru robimy zaczyn.

2/Make przesiewamy do miski ,robimy dolek i wlewmy zaczyn z drozdzy,przysypujemy nieco maka ,przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 10 min.

3/Do miski dajemy zoltka,szczypta soli,cukier,esensje wanilii i za pomoca miksera miksujemy az masa jajeczna stanie sie jasna i gesta.

4/Dodajemy teraz rum , cieple mleko i razem wszystko laczymy i dodajemy do maki z drozdzami.

5/ Wszystko doskonale mieszamy,potem przekladamy ciasto na deske i wgniatamy miekkie maslo,wyrabiajac ok.15 min.

6/Miske okrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na 20 min.

7/Cisto lekko sie unioslo-teraz wyjmujemy je z miski i wyrabiamy az pojawia sie pecherzyki powietrza.

8/Przekladamy na powrot ciasto do miski ,przykrywamy folia ,okrywamy sciereczka i pozostawiamy na 1 i 1/2 godz.do podwojenia masy.

8/Wyrosniete ciasto przekladamy na deske ,walkujemy je na placek ,potem za pomoca szklaneczki wyciskamy kolka.

9/Przekladamy je na deske ,przykrywamy sciereczka i czekamy 30 min.

10/Przekladamy paczki na olej i przykrywamy pokrywka,po 3 min.pokrywke zdejmujemy i odwracamy paczki,dalej smazymy na zloto.

10/Smazymy na oleju nagrzanym do temp.nie wiekszej niz 175st.C.

11/Nadziewamy paczki dzemem za pomoca szprycy,potem juz tylko cukier puder-i mniiiiim!

Smacznego!

 

 

 

Kategorie przepisów