Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami

Ten przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Sądzę, że przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa, bo jest go tutaj naprawdę sporo. ? Pączki usmażyłem z tradycyjnego sprawdzonego przepisu na pulchne ciasto drożdżowe z dużą ilością żółtek, z którego korzystam już od lat. Dzięki temu pięknie rosną z charakterystyczną żółtą obwódką, a w środku są mięciutkie i tak delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Każdy pączek nadziany jest solidną porcją kremu kokosowego, który jest odpowiednikiem francuskiego crème pâtissière z tą różnicą, że ugotowany jest na bazie mleka kokosowego, co nadaje mu oryginalnego i intensywnego smaku. Do budyniu dodałem odrobinę ekstraktu migdałowego, aby smakiem przypominał wnętrze pralin Rafaello. Ekstrakt można również zastąpić wanilią. No właśnie, mówiąc już o słynnych czekoladkach, to również zewnętrzna warstwa do nich nawiązuje. Pączki kokosowe są polane lukrem i obtoczone solidną ilością wiórek kokosowych. Po około godzinie od zastygnięcia tworzy się dzięki temu cudowna chrupiąca skorupka skrywająca bogate wnętrze. Myślę, że już bardziej zachęcać Was nie muszę, bo te pączki kokosowe są naprawdę obłędne! I nawet jeśli tak, jak ja wolicie te klasyczne z konfiturą różaną, to warto od czasu do czasu zrobić wyjątek i spróbować czegoś nowego. ?

Zdjęcie - Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pączki kokosowe Łukasz Ten przepis na pączki kokosowe to moja nowa propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek. Sądzę, że przypadną one do gustu wszystkim miłośnikom kokosa,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 2 godziny 2 godziny

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz 

SKŁADNIKI   Ciasto na pączki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli

 

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropli olejku migdałowego

 

Lukier kokosowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • ok. 50 ml wrzątku
  • 200-300 g wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na pączki

  1. Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą.
  2. Do dużej misy wsyp mąkę, cukier oraz sól i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn oraz masło, wbij jajko oraz dodaj żółtka. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Można się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możesz podgrzać olej do 175-180ºC.
  4. Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Temperatury oleju należy cały czas pilnować. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

 

Krem kokosowy

(Krem najlepiej przygotować jest dzień wcześniej i wstawić do lodówki do stężenia).

  1. Mleko kokosowe przelej do rondla. Wsyp cukier i dodaj olejek migdałowy. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  2. Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera. Kolejno wlej ją energicznym ruchem do gorącego mleka, szybko mieszając zawartość garnka. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń.
  3. Gotowy krem zdejmij z ognia, garnek przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowy krem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Następnie krem przełóż do szprycy z długą tylką i nadziej nim usmażone i wystudzone pączki.

 

 Lukier kokosowy

  1. Cukier puder wymieszaj z ekstraktem waniliowym i rozprowadź we wrzątku, dolewając powoli wodę. Lukier powinien być dość płynny.
  2. Gotowym lukrem smaruj kolejno pączki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych.
  3. Tak przygotowane pączki odstaw na około godzinę, aby polewa zastygła.

*Inspiracja: Moje Wypieki.

Kategorie przepisów