Owsianka z kaszą, masłem orzechowym i karmelizowanym rabarbarem
Uwielbiam owsianki, to jedna z moich ulubionych opcji śniadaniowych, szybka, smaczna i zdrowa, z wyrazistymi strukturami. Kaszę do owsianek zaczęłam dodawać jakiś czas temu i związałam się z tą wersją chyba na stałe. Do owsianek używam głównie kaszy orkiszowej lub owsianej, przyjemnie łączą się z płatkami. W kwestii dodatków ogranicza Was już tylko własna wyobraźnia i zasobność spiżarki, owsianki przyjmują wszystko, ja pokusiłam się znów o rabarbar, chyba już po raz ostatni w tym sezonie
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 20 min
1/3 szklanki kaszy orkiszowej
1/3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżek miodu
2 łodygi rabarbaru
4 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Kaszę i płatki zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, cynamon i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, płatki i kasza wchłoną płyn2. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, na patelnię wsypujemy brązowy cukier i dodajemy 2 łyżki wody, wrzucamy pokrojony rabarbar i karmelizujemy do momentu aż zmięknie trochę, ale jednocześnie zachowa kształt 3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor4. Do gotowej owsianki dodajemy miód i masło orzechowe, na wierzchu rozkładamy rabarbar i płatki, można dodać jeszcze ulubione nasiona (siemię, chia, konopie)