Owsianka budyniowo-kokosowa z truskawkami
Sezon truskawkowy powoli dobiega końca. W tym roku zjadłam ich naprawdę dużą ilość :)
Prawdopodobnie moim ostatnim w tym roku truskawkowym śniadaniem była pyszna kokosowo-budyniowa owsianka z dodatkiem tychże owoców. A także płatków migdałowych i czekolady – czyli na bogato, a co ;)
Wspaniały sposób na miłe rozpoczęcie dnia!
OWSIANKA BUDYNIOWO-KOKOSOWA Z TRUSKAWKAMI
(2 porcje)
350ml mleka,
4 łyżki płatków owsianych,
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru),
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki wiórków kokosowych,
150g truskawek,
2 kostki czekolady,
3 łyżeczki płatków migdałowych
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Truskawki umyć i drobno pokroić. Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać.
Płatki owsiane i wiórki kokosowe zalać 1 szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, aż płatki będą miękkie. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy i cukier. Dodać do płatków i mieszając, gotować jeszcze krótką chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do pucharków albo wysokich szklanek nałożyć połowę ugotowanych płatków, następnie większość truskawek, startą czekoladę i resztę płatków owsianych. Na górze ułożyć pozostałe truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
(na podstawie przepisu stąd)