Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym

Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym
Zdjęcie - Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest to lekko zmieniony przepis na to ciasto: Szybkie kruche ciasto z porzeczkami i karmelem. Połączenie daktyli z kwaśnymi owocami to coś przepysznego. Na dodatek wierzch przyjemnie chrupie, więc całość gwarantuje cudowne doznania smakowe. W takie chłodne już wieczory zachęcam do włączenia piekarnika - szybko się nagrzejemy i zjemy coś słodkiego :D

Zdjęcie - Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Owsiane kruche ciasto z porzeczkami i karmelem daktylowym

/standardowa keksówka/

owsiane kruche ciasto:
100g mąki owsianej
100g płatków owsianych
30g mąki amarantusowej (lub innej ulubionej mąki)
50g oleju kokosowego
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki wody

karmel daktylowy:
2 szklanki suszonych daktyli namoczonych w gorącej wodzie
2 łyżki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka roślinnego

owoce:
2 szklanki czerwonych porzeczek
2 niewielkie jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Do składników podanych na ciasto dodać ostudzony olej i zagnieść wszystko razem w jednolitą masę. Podzielić ją na dwie części o wielkości 2/3 i 1/3. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie obrać i starkować jabłka na tarce o najgrubszych oczkach. Wymieszać je z porzeczkami i mąką ziemniaczaną. Odstawić.
Daktyle odcedzić i zmiksować z masłem orzechowym i mlekiem na gładki krem.
Większą częścią schłodzonego ciasta wylepić dno formy, następnie rozsmarować krem, wyłożyć na nim owoce, a na wierzchu umieścić resztę ciasta w formie kruszonki. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto i lekko przestudzić. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno :)

Kategorie przepisów