Owsiane ciasteczka z orzechami i rodzynkami
Owsiane ciasteczka z prażonymi orzechami są wyjątkowo kruche, delikatne i bardzo smaczne. Pyszne jak jeżyki, bo nafaszerowane bakaliami. Nie tylko do popołudniowej kawki, ale jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Zdrowe, dzięki dodatkowi płatków owsianych, dużej ilości bakalii i otrąb. Aby bezkarnie oddać się łasuchowaniu do słodzenia ciastek użyłam ksylitolu. Banalnie proste do przygotowania. Dodam jeszcze, że pieczenie ciastek to świetna forma relaksu.
Składniki:
225 g masła
275 g ksylitolu lub cukru
1 jajko
140 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
125 g płatków owsianych
40 g otrębów orkiszowych
120 g mieszanych podprażonych orzechów
90 g posiekanej czekolady
120 g rodzynków
60 g czekolady+ 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia
- orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić i posiekać
- masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki
- z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy między ciastkami. Piec w 180 `C 15-20 minut do zezłocenia brzegów
- upieczone ciastka studzić na kratce kuchennej
- na przestudzonych ciastkach zrobić łyżeczką esy-floresy z czekolady rozpuszczonej w gorącym mleku lub śmietanie kremówce