Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe)

Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe)

Kiedy goście już w drodze… zwykle nie ma czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które jeszcze potem musi stygnąć. Krótko mówiąc 2 godziny z głowy jak nic. W takim wypadku bardzo często ratuje mnie crumble- owoce zapiekane pod słodką kruszonką.

Zdjęcie - Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do jego przygotowania używam sezonowych owoców, latem wiśni, truskawek, jesienią- jabłek, gruszek i śliwek. Proporcje są zupełnie dowolne, zależą wyłącznie od tego, co akurat mamy w domu.

Zdjęcie - Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Samą kruszonkę doprawić można cynamonem, skórką otartą z cytryny, mielonymi orzechami lub migdałami.

Zdjęcie - Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe)

Agata, 7 października 2013

Zdjęcie - Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłka pokrój w plasterki, śliwki wypestkuj. Owoce wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką.

W misece połącz mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów.

Owoce przełóż do miseczek do zapiekania, przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do momentu zarumienienia, ok. 35 minut. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów