Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe)
Kiedy goście już w drodze… zwykle nie ma czasu na upieczenie klasycznego ciasta, które jeszcze potem musi stygnąć. Krótko mówiąc 2 godziny z głowy jak nic. W takim wypadku bardzo często ratuje mnie crumble- owoce zapiekane pod słodką kruszonką.
Do jego przygotowania używam sezonowych owoców, latem wiśni, truskawek, jesienią- jabłek, gruszek i śliwek. Proporcje są zupełnie dowolne, zależą wyłącznie od tego, co akurat mamy w domu.
Samą kruszonkę doprawić można cynamonem, skórką otartą z cytryny, mielonymi orzechami lub migdałami.
Owoce pod kruszonką (crumble jabłkowo-śliwkowe) Składniki- jabłko - 2 szt
- śliwki węgierki - 12 szt
- cukier - ok. 2 łyżki (w zależności od słodyczy owoców)
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- kruszonka
- mąka pszenna - 1 szklanka
- płatki jęczmienne błyskawiczne - 1/2 szklanki (lub płatki owsiane)
- cukier - 1/2 szklanki
- masło - 80 g, zimne
- sól - duża szczypta
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
Jabłka pokrój w plasterki, śliwki wypestkuj. Owoce wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką.
W misece połącz mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów.
Owoce przełóż do miseczek do zapiekania, przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do momentu zarumienienia, ok. 35 minut. Podawaj na ciepło.