Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką



Składniki na 5 dużych muffinek:
- 75g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 40g otrębów pszennych
- 3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 150g mąki
- 3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 ml mleka
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko.
Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj. Wlej mokre składniki i wymieszaj jeszcze raz aż wszystkie składniki się połączą. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Następnie posiekaj połowę łodygi rabarbaru w drobne kosteczki i obsyp wierzch każdej babeczki.
Przygotuj kruszonkę:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków jęczmiennych
- 30g masła
- 2 łyżki mąki

Muffiny wstaw do piekarnika na 20 -25 minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy czas wyciągać muffinki z piekarnika.
Smacznego :)


Wydrukuj przepis