Oszczędne klopsy z mięsa z rosołu

Oszczędne klopsy z mięsa z rosołu

Sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Klopsy z gotowanego mięsa z warzywami są lżejsze i delikatniejsze, a przy tym bardzo smaczne. Możesz je podać z ryżem, makaronem, surówką – jak lubisz 🙂

Zobacz również przepis na pasztet z mięsa z rosołu –> Klik

Zdjęcie - Oszczędne klopsy z mięsa z rosołu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsy z mięsa z rosołu:

  • gotowane mięso z rosołu – 1/2 małego kurczaka + udko kaczki
  • gotowane warzywa – 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, por
  • 1 kromka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pełna łyżeczka przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Jak zrobić klopsy z mięsa z rosołu?

Kromkę razowego chleba namocz i dokładnie odciśnij wodę.

Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami i chlebem. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, dokładnie wszystko pomieszaj. W dłoniach uformuj owalne klopsy, każdy delikatnie obtocz w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Oszczędne klopsy z mięsa z rosołu - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów