Oszczędne klopsy z mięsa z rosołu
Sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Klopsy z gotowanego mięsa z warzywami są lżejsze i delikatniejsze, a przy tym bardzo smaczne. Możesz je podać z ryżem, makaronem, surówką – jak lubisz 🙂
Zobacz również przepis na pasztet z mięsa z rosołu –> Klik
Klopsy z mięsa z rosołu:
- gotowane mięso z rosołu – 1/2 małego kurczaka + udko kaczki
- gotowane warzywa – 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, por
- 1 kromka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- pełna łyżeczka przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Jak zrobić klopsy z mięsa z rosołu?
Kromkę razowego chleba namocz i dokładnie odciśnij wodę.
Mięso oddziel od kości i zmiel razem z warzywami i chlebem. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, dokładnie wszystko pomieszaj. W dłoniach uformuj owalne klopsy, każdy delikatnie obtocz w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano.
Smacznego 🙂