Ostry krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami

Ostry krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami
Zdjęcie - Ostry krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ta zupa zdaje się mówić "nie jestem pomidorówką, żeby mnie wszyscy lubili". I choć w rzeczywistości pomidorówką jest, to zdecydowanie nietypową, smakującą inaczej niż te znane pewnie wszystkim ze szkolnych stołówek (w mojej nigdy nie przemawiało do mnie połączenie jej z ryżem). Wczoraj natchnęły mnie pomidory, które powoli zaczynają pachnieć tymi prawdziwymi, za czym zdążyłam się stęsknić się od zeszłego lata. Do tego pyszne czosnkowe grzanki i gałązka świeżej bazylii- odlot smakowy i kolorystyczny! A do tego sprawdzi się też świetnie jako sos do makaronu.
Ostra pomidorówka z czosnkowymi grzankami (2 porcje) - 500g pomidorów - 1 filiżanka bulionu drobiowego - 3 ząbki czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 1 liść laurowy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki rozmarynu - pieprz - ew. sól (jeśli bulion nie był słony)
- 2 kromki chleba tostowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy
Pomidory pokrój na średniej wielkości kawałki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i zacznij gotować na małym ogniu. Dodaj wszystkie przewidziane do zupy przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż pomidory się rozgotują i zupa zgęstnieje. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Przygotuj grzanki. Podgrzej je w tosterze na brązowo i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek. Smaż na małym ogniu, aby czosnek się nie przypalił, przez kilka minut, żeby tłuszcz nabrał czosnkowego aromatu. Dodaj grzanki i smaż przez kilka dodatkowych minut. Podawaj ze świeżą bazylią i grzankami.
Śliwka

Kategorie przepisów