Ostre leczo z czarnymi oliwkami
Kolejne letnie danie z wykorzystaniem młodej cukinii. Tym razem na ostro z duża dawką chilli. Dla koloru i smaku czarne oliwki.
Ostre leczo z czarnymi oliwkami
Składniki:
3 młode cukinie
1 opakowanie parówek z szynki
1 słoik czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
1 chilli
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
3 pomidory
sól
pieprz
3łyżki oleju
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni na oleju ok 3 łyżki podsmażamy pomidory z czosnkiem. Dodajemy cukinie . Dusimy chwile . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. dodajemy na patelnię. Solimy do smaku. dodajemy posiekana papryczkę chilli . Dusimy. Dodajemy pokrojone plasterki parówki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy kukurydze i oliwki. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.