Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Indyjska zupa dahl z warzywami i czerwoną soczewicą. Nie ma jednego, oczywistego przepisu na dahl. Pewne jest, że w zupie  powinna znaleźć się czerwona soczewica, marchewka, papryka ostra, czosnek, kolendra i indyjskie przyprawy. Wg. upodobań, można dodać pomidory lub przecier pomidorowy, kawałek imbiru, ziemniaki czy seler. Dahl można zabielić mleczkiem kokosowym lub jogurtem 🙂

Ta zupa w energetycznym – pomarańczowym kolorze, każdemu przypadnie do gustu, jest smaczna i bardzo aromatyczna 🙂

Zdjęcie - Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • szklanka czerwonej soczewcy
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra
  • 3 małe marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  •  1/2 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • kilka łyżek mleczka kokosowego lub jogurtu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Soczewicę daję do miseczki, dolewam zimną wodę, ziarna dokładnie płukam, wodę wylewam. Czynność powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta i klarowna.

Paprykę dzielę na pół, usuwam pestki, miąższ kroję w kostkę. Podobnie postępuję z papryczką ostrą.

Marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję w piórka. Czosnek obieram i drobno siekam.

Do bulionu daję  marchewkę i gotuję na małym ogniu.

Na dużej patelni  rozgrzewam olej, dodaję cebulę, czosnek i papryki. Wszystko smażę mieszając, około 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaję paprykę w proszku i kurkumę.

Do gorącego bulionu, dodaję przesmażoną cebulę z papryką. Dodaję soczewicę, świeżą kolendrę i przecier pomidorowy.

Całość gotuję do czasu, kiedy soczewica będzie miękka. Na koniec zupę delikatnie doprawiam solą i miksuję na krem.

Na talerzu, można dodać do zupy łyżkę mleczka kokosowego lub jogurtu. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
1

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie
1

Gołąbki z warzywnym nadzieniem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką
1

Kotlety z soczewicy z cukinią…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy
1

Kanapkowa pasta z batatów i so…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kiszona kapusta z soczewicą
1

Kiszona kapusta z soczewicą

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku