Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki

Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki

Zdjęcie - Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niebo w gębie to za mało powiedziane;-) Musicie koniecznie spróbować, żeby mi uwierzyć na słowo;-)

Zdjęcie - Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • ośmiorniczki baby mrożone (około 800 g),
  • 3/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • 3 listki laurowe.


Przygotowanie:
Ośmiorniczki rozmrozić. Te mrożone już są oczyszczone. Opłukać wodą i osuszyć. Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucić ośmiorniczki i smażyć około 10 minut. Wyjąć na cedzak. Resztę oliwy zmiksować z czosnkiem i natką pietruszki, wlać do garnka, wrzucić odcedzone z płynu ośmiorniczki, dodać listki laurowe i odrobinę soli. Pod przykryciem dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszać, żeby nie przywierały. Podawać z pieczywem.

Kategorie przepisów