Ośmiorniczki baby smażone na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki
Niebo w gębie to za mało powiedziane;-) Musicie koniecznie spróbować, żeby mi uwierzyć na słowo;-)
Składniki:
- ośmiorniczki baby mrożone (około 800 g),
- 3/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- 3 listki laurowe.
Przygotowanie:
Ośmiorniczki rozmrozić. Te mrożone już są oczyszczone. Opłukać wodą i osuszyć. Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucić ośmiorniczki i smażyć około 10 minut. Wyjąć na cedzak. Resztę oliwy zmiksować z czosnkiem i natką pietruszki, wlać do garnka, wrzucić odcedzone z płynu ośmiorniczki, dodać listki laurowe i odrobinę soli. Pod przykryciem dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszać, żeby nie przywierały. Podawać z pieczywem.