Oscypkowe ciasteczka z kminkiem

Całkiem odważnie proponuję dziś serowe ciasteczka pełne starego (choć świeżego :) ), dobrego oscypka. Wytrawne, niezbyt słone, z lekkim wędzonym aromatem. Uwaga! Mogą uzależnić!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }



Oscypkowe ciasteczka z kminkiem

- oscypek - tarty, 170 g
- mąka pszenna - 170 g
- msało - 100 g
- jajko - 2 - 1 do ciasta+ 1 do posmarowania wierzchu ciasteczek
- sól, pieprz - 1/4 łyżeczki
- kolendra - mielona, 1/4 łyżeczki
- tymianek - suszony, 1/2 łyżeczki
- woda - zimna, 2 łyżki
- kminek - 2 łyżki, rozdrobniony w moździeżu
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w dysk i owinąć folią spożywczą. Włożyć na minimum 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką), wykrawać kształt ciasteczek. Ułożyć na papierze do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Piec ok. 10 minut (do zarumienienia) w temp. 200 oC.