Orzechowiec z kajmakiem kawowym

Orzechowiec z kajmakiem kawowym
Zdjęcie - Orzechowiec z kajmakiem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Siedzę w kuchni i wyjadam śliwki z kompotu. Bartek w lesie z karabinem dzielnie walczy z wrogiem. Czołganie się w krzakach i celowanie zza drzewa z karabinu widzę oczami wyobraźni. Zrobię coś słodkiego. Będzie akurat jak przyjdzie.
Krzyś z ćwiczeniami i piórnikiem przyszedł do kuchni robić lekcje. Mam pomocnika w wymyślaniu co by tu upiec. Padło na orzechy włoskie. Te pierwsze, młodziutkie orzechy do ciasta zwykle kupuję już łuskane. Mam wtedy co najmniej trzy kwadranse czasu w kieszeni. Kupując łuskane orzechy na początku ich sezonu mam pewność, że nie są zwietrzałe. Wyłuskane zostały całkiem niedawno. Są jasne i łatwo schodzi z nich skórka - dla niektórych to jest istotne, bo lubią obierać orzechy z gorzkawej skórki i dopiero wtedy jeść.
Później, zimą, kupuję całe orzechy, w łupinach. Ciasto ze świeżo wyłuskanych orzechów to jest dopiero ciasto!
Dzisiaj zapraszam na moje pierwsze w tym roku ciasto orzechowe. Jest treściwe i syte. Kajmak z dodatkiem kawy doskonale współgra z całością. Jeśli wiemy, że ciasta nie będą jadły dzieci, można na koniec gotowania kajmaku dodać 2 łyżki rumu.

Zdjęcie - Orzechowiec z kajmakiem kawowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzechowiec z kajmakiem kawowym
blacha 35 x 25 cm

Ciasto
250 g masła
180 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka
300 g zmielonych orzechów włoskich
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Kajmak
375 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
120 g cukru
3 łyżki łagodnego miodu
2 łyżeczki proszku kawy rozpuszczalnej
100 g masła
opcjonalnie - 2 łyżki rumu lub ulubionego winiaku


Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie zmiksować. Dodać wanilię. Zmiksować. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do ciasta stopniowo na przemian z startymi orzechami. Po każdej partii dodatków wymieszać mikserem nastawionym na najniższe obroty. Miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec około 20 min w temp. 200 C.

Kajmak:
W garnku z grubym dnem zagotować cukier z mlekiem i miodem. Gotować 20-30 min ma małym ogniu aż masa zgęstnieje. Często mieszać. Jak masa zacznie gęstnieć mieszać jeszcze częściej, a ostatnie kilka minut mieszać stale. Zdjąć z palnika, dodać kawę i masło oraz ewentualnie alkohol. Wymieszać aż kawa i masło się rozpuszczą. Wystudzić, najlepiej wkładając garnek z kajmakiem do dużej miski z wodą z lodem, aby szybciej wystygł. W tym czasie kajmak będzie jeszcze gęstniał. Zimnym kajmakiem posmarować wystudzone ciasto i całość wstawić do lodówki do stężenia.
Wyjąć z lodówki dobrą chwilę przed jedzeniem. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Kategorie przepisów