Orzechowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym
Pyszne ciasteczka, które nie wymagają wiele pracy. Aromatyczne, kruche, na codzień i od święta. Doskonale nadają się na słodki prezent albo dodatek do kawy / herbaty.
Składniki (ok. 30 szt):
200g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
50g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru białego lub trzcinowego
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100g schłodzonego masła (w ostateczności margaryny)
150g dżemu lub marmolady z czarnej porzeczki lub jeżyn
100g gorzkiej czekolady
do dekoracji orzechy laskowe, włoskie lub suszone morele
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, przyprawami i cukrem.
Dodajemy masło i jajko i zagniatamy, jak na ciasto kruche. Następnie zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ok. 30 min w lodówce.
Ciasto zagniatamy krótko, delikatnie podsypując mąką, rozwałkowujemy na ok. 3mm grubości i wycinamy foremką lub kieliszkiem małe kółeczka (ok 4-6mm średnicy). Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 170st C na termoobiegu lub w 180 st C góra-dół przez ok 10-12 min – do ładnego przyrumienienia,
Podgrzewamy dżem i przekładamy nim ostudzone ciasteczka.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na każdym ciasteczku układamy ok. ½ łyżeczki czekolady i układamy dekorację w postaci orzecha lub przepołowionej suszonej moreli – odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z MałaCukierenka
Przepis bierze udział w akcji: