Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca

Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca

Zdjęcie - Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji walentynkowych bułeczek w kształcie serca, wspominałam już o tym, że nie przepadam za świętem obchodzonym 14 lutego. Walentynki moim zdaniem powinny być obchodzone częściej niż raz w roku. Nie przeszkadza mi to jednak w zachęcaniu innych do okazywania uczuć bliskim za pomocą smacznych wypieków. W końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak danie przygotowane dla kogoś od serca.

Albo w kształcie serca, jak w tym przypadku.

Dzisiaj proponuję Wam upiec bułeczki pszenno-orkiszowe, które bo zetknięciu w trakcie wyrastania, po upieczeniu tworzą wieniec w kształcie serca. W efekcie powstaje chlebek, który na pewno sprawiłby uśmiech osobie, dla której by się go upiekło :)

Zdjęcie - Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowo-pszenny chlebek w kształcie serca Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 45 minut Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 5 minut

Porcje: 16

Składniki
  • 350 g mąki orkiszowej typ 700
  • 150 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant lub 14 g świeżych
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru

Instrukcja
  1. Mąki przesiewamy do misy. Mieszamy z drożdżami. Dodajemy sól oraz cukier.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  3. Do misy z suchymi składnikami wbijamy jajka. Wyrabiamy mikserem ciasto, wlewając na przemian mleko z rozpuszczonym masłem. Oba składniki dodajemy powoli, aby ciasto się ładnie wyrobiło. Po 8 minutach ciasto osiągnie formę kuli. Zostawiamy je w misie, przykrywamy folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Po podwojeniu objętości tworzymy dwa wałeczki z ciasta. Każdy z nich dzielimy na 8 części. Z ciasta lepimy okrągłe bułeczki.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kładziemy na nią połączone ze sobą symetrycznie bułeczki, które stworzą chlebek w kształcie serca (widoczne na zdjęciu).
  6. Ulepiony chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami tworzącymi chlebek i pieczemy przez 15-20 minut.
  8. Gotowy wyciągamy z piekarnika i studzimy przed podaniem.

3.1.09

Kategorie przepisów