Orkiszowe ciasto z truskawkami na lato
Najprostsze i najszybsze ciasto,koniecznie do zrobienia.Idealne ciasto dla smakoszy domowych wypiekow,nieznoszacych przy tym za duzo kuchennej krzataniny.Jest pyszne swieze,na drugi dzien jeszcze lepsze.W roli tluszczu wystepuje tutaj olej.Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu.Nie warto go piec w malej ilosci,bo znika w expresowym tempie.Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczke lub na plaze,po prostu idealne ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie,ale nadadza sie tu kazde inne letnie owoce.Bardzo polecam.
Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm)
2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630
3/4 szklanki cukru
5 jajek L
150 ml oleju rzepakowego
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
100 g jagod
2 lyzki cukru perlowego
cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
- duza blaszke wylozyc papierem do pieczenia
- piekarnik nastawic na 190°C
- umyc i odszypulkowac truskawki
- zoltka odzielic od bialek
- bialka ubic na sztywna piane,dodajac pod koniec ubijania po 1 lyzce cukru
- do ubitych na bialy kogel-mogel jajek dodawac na mniejszych juz obrotach porcjami make wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej
- ciasto wylac do przygotowanej formy i wyrownac lopatka
- na ciasto nalozyc przekrojone na pol truskawki przecieciem do gory.Pomiedzy truskawki poukladac jagody.Posypac cukrem perlowym
- piec w 190-200°C 40 - 45 minut do zezlocenia
- studzic na kratce.Posypac cukrem pudrem
ZYCZE SMACZNEGO !
Przepis bierze udzial w konkursie kulinarnym"Mieta i pieprz od Joseph Joseph,czyli kulinrne smaki lata ze szczypta designu w Fabryka form"