Orkiszowe ciasto z daktylami
Orkiszowe ciasto z daktylami
/keksówka o długości 25 cm/
ciasto:
2/3 szklanki suszonych daktyli
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
2 banany
1 łyżka oleju (ja użyłam pistacjowego)
wierzch:
1/2 szklanki suszonych daktyli
3 łyżki mleka roślinnego
płatki kokosa
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgnieść banany. W jednej misce wymieszać dokładnie łyżką wszystkie składniki. Przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić je wystudzenia na około 20 minut.
W międzyczasie zalać 1/2 szklanki daktyli gorącą wodą i również odstawić na 15. Po tym czasie odcedzić je, chwilę przestudzić i zmiksować na gładki krem z mlekiem roślinnym. Powstałą masą posmarować ciasto i posypać je płatkami kokosa.