Orkiszowe ciasto z daktylami

Zdjęcie - Orkiszowe ciasto z daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Orkiszowe ciasto z daktylami

/keksówka o długości 25 cm/

ciasto:
2/3 szklanki suszonych daktyli
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki siemienia lnianego
2 banany
1 łyżka oleju (ja użyłam pistacjowego)

wierzch:
1/2 szklanki suszonych daktyli
3 łyżki mleka roślinnego
płatki kokosa

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić je i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgnieść banany. W jednej misce wymieszać dokładnie łyżką wszystkie składniki. Przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i odstawić je wystudzenia na około 20 minut.
W międzyczasie zalać 1/2 szklanki daktyli gorącą wodą i również odstawić na 15. Po tym czasie odcedzić je, chwilę przestudzić i zmiksować na gładki krem z mlekiem roślinnym. Powstałą masą posmarować ciasto i posypać je płatkami kokosa.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki