Orkiszowe ciasto drożdzowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką
Pyszne,puchate i pachnace morelami oraz migdalowa kruszonka ciasto drozdzowe na sobote.Bardzo owocowe i wilgotne dzieki duzej ilosci owocow.Tym razem ciasto drozdzowe przygotowalam z udzialem maslanki.Juz wielokrotnie czytalam podobne przepisy i bylam ciekawa efektu tej zamiany - mleka na maslanke.To ze wszech miar korzystna zamiana,nawet dla konsystencji ciasta.Jest wyjatkowo plastyczne,wspaniale do wspolpracy.Bardzo latwe,podzielne,bo upieczone na duzej blaszce.Polecam i zapraszam do przepisu.
Skladniki na blache 28 cmx40 cm :
400 g maki orkiszowej jasnej 630
140 g maslanki
50 g wody
2 zoltka
70 g masla
60 g cukru
1 op.suchych drozdzy
1/3 lyzeczka soli
1 kg moreli
Skladniki na kruszonke:
75 g maki orkiszowej jasnej 630
75 g mielonych migdalow ( u mnie ze skorka)
75 g masla
75 g cukru
WYKONANIE:
- maslanke z woda delikatnie podgrzac w malym garnuszku.Dodac pokrojone w wiorki maslo
- make,cukier,drozdze i sol umiescic w misie robota,dodac maslanke z maslem i zoltka jaj i zagniesc hakiem gladkie,lsniace nie lepiace sie ciasto.Mise przykryc folia spozywcza ,umiescic w cieplym miejscu i odstawic do podwojenia objetosci
- morele umyc wypestkowac
- skladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarki
- Wyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic do powtornrgo wyrosniecia
- piekarnik nagrzac do 180°C
- na morele rozkruszyc rownomiernie kruszonke.Piec w 180°C 40-45 minut.Czy jest upieczone mozna sprawdzic przy pomocy patyczka
- studzic na kratce
Uwagi:ciasto jest bardzo ekonomiczne, swietnie nadaje sie do zamrazania.Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin,pakuje do woreczkow i zamrazam.Rozmrazac w mikrofali lub wyjac 30 minut wczesniej,a rozmrozi sie w temperaturze pokojowej.