Orkiszowa focaccia z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem
Przepisów na focaccię jest już sporo, ale to łatwy i przyjemny wypiek, który szybko znika szczególnie z imprezowych stołów. Dlatego wychodzę z założenia, że przepisów na ten włoski chlebek nigdy za wiele.
Tradycyjnie ciasto na focaccię przygotowywane jest z mąki pszennej, ale ja postanowiłam, że mój chlebek będzie orkiszowy. W smaku i wyglądzie niczego nie zabrakło, ponieważ była to mąką orkiszowa jasna, najbardziej zbliżona do pszennej.
Wierzch ozdobiłam karmelizowaną w miodzie czerwoną cebulą i pleśniowym serem. Focaccia zniknęła z prędkością światła, pozostały tylko okruchy.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- drożdże suszone - 7 g
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy lub oleju roślinnego - 2 łyżki
- mąki orkiszowej jasnej typ 700 - 500 g
- czerwone cebule - 3 szt.
- sól, pieprz - 1 łyżeczka
- ser pleśniowy - 100 g
- miodu - 1 łyżka
- octu balsamicznego - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- ściereczka
- misa
- forma żaroodporna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż stanie się elastyczną kulą.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni przez ok. 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
4. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy, rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
5. W wyrośniętej focacci robimy dołeczki, wierzch dekorujemy karmelizowaną cebulą i plasterkami sera. Focaccię pieczemy przez 25 minut w 210 stopniach.