Orientalny krem z groszku
Już dawno temu przekonałam się, jak świetnie smakuje zupa dyniowa z mlekiem kokosowym. Gdy więc zobaczyłam u chimerax przepis na krem z groszku z dodatkiem właśnie mleczka kokosowego, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Przepis jednak zapodział się w stercie innych i odnalazłam go dopiero niedawno.
Wypróbowałam i potwierdzam – pyszne! Od siebie dodałam do zupy pieprzu cayenne, który dodał delikatnej zupie pikantnego „pazura”. Polecam, bo to łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis.
ORIENTALNY KREM Z GROSZKU
1 paczka mrożonego groszku (400g),
3 szklanki bulionu warzywnego,
mała puszka mleka kokosowego,
pieprz, sól, cukier,
przyprawa curry,
pieprz cayenne,
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja nie dałam)
Zagotować bulion, wsypać groszek i gotować na małym ogniu 12-15 minut, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną curry i pieprzu cayenne. Wlać ¾ puszki mleka kokosowego i jeszcze raz zmiksować całość na gładki krem. Ponownie zagotować.
Po rozlaniu na talerze, zupę udekorować resztą mleka kokosowego.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo z ryżem.
Wypróbowałam i potwierdzam – pyszne! Od siebie dodałam do zupy pieprzu cayenne, który dodał delikatnej zupie pikantnego „pazura”. Polecam, bo to łatwy, szybki i bardzo smaczny przepis.
ORIENTALNY KREM Z GROSZKU
1 paczka mrożonego groszku (400g),
3 szklanki bulionu warzywnego,
mała puszka mleka kokosowego,
pieprz, sól, cukier,
przyprawa curry,
pieprz cayenne,
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie, ja nie dałam)
Zagotować bulion, wsypać groszek i gotować na małym ogniu 12-15 minut, aż groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, odrobiną curry i pieprzu cayenne. Wlać ¾ puszki mleka kokosowego i jeszcze raz zmiksować całość na gładki krem. Ponownie zagotować.
Po rozlaniu na talerze, zupę udekorować resztą mleka kokosowego.
Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami albo z ryżem.