Orientalne ragout – sos z mięsa mielonego
Ragout z mięsa mielonego to nic innego niż mięsny sos. Ten jest przygotowany na bazie mięsa mielonego. Strukturą nieco podobny do sosu bolońskiego, ale przyprawiony jest zupełnie inaczej. Inna jest też moja propozycja podania – polecam go do warzywnych placków z poprzedniego przepisu.
Sposób przygotowania tego dania też znacząco różni się od przygotowania sosu bolognese. Nie gotujemy go bowiem przez kilka godzin. Potrzebujemy tu intensywnej obróbki z początku i krótkiego duszenia na koniec. To wystarczy, aby uzyskać intensywny smak mięsa i wydobyć smak orientalnych przypraw takich jak garam masala.
Takie ragout z mięsa mielonego podać można oczywiście na różne sposoby. Smakuje świetnie nie tylko z plackami z batatów, ale także z makaronem, sypkim ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam na przykład placki naan z mojego przepisu. Idealnie wpisują się w charakter tego dania i smaki.
Ragout z mięsa mielonego
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 30 mins Czas Całkowity 40 mins
Sos mięsny w wersji orientalnej
Rodzaj Dania: Danie główne Ilość Porcji: 4 os. Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g czebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sosu chili sriracha, sambal itp
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 szczypta cukru
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
- 30 ml oliwy
Przygotowanie krok po kroku
-
Na oliwie podsmaż mięso na dużym ogniu. Nie mieszaj zbyt często, aby nie puściło soków.
-
Posiekaj cebulę, czosnek i zetrzyj drobno imbir. Dodaj do podsmażonego mięsa. Zeszklij.
-
Dodaj garam masalę. Podsmaż całość.
-
Dodaj pokrojone pomidory oraz sos chili. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Duś bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 20 minut od czas do czasu mieszając.
-
Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę. Podawaj z plackami warzywnymi, pieczywem naan lub ryżem.