Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą

Zdjęcie - Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa została zrobiona na życzenie, miała być pikantna i orientalna. Przez dodanie limonki wyszła odrobinę kwaskowata, a papryczka habanero dodała jej pikanterii. Przepis jest połączeniem charakterystycznych cech wielu kuchni świata. Kolendrę można zastąpić pietruszką, a placki tortilli sojowym makaronem. Tortilla pod wpływem ciepła zupy mięknie i w smaku przypomina makaron. Z czym ją więc podać - wybór należy do was :)
Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą
1,5 litra bulionu drobiowego
pierś z kurczaka
2 pomidory
3 kapelusze grzybów mun
2 szalotki ( można zastąpić 1 cebulą)
papryczka habanero (można zastąpić chilli)
pół czerwonej papryki
kolendra
2 limonki
2 placki tortilli
sól, pieprz, sos sojowy

Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka możemy gotować osobno w wodzie z papryczką habanero, cebulą, czosnkiem, limonką i sosem sojowym i następnie odcedzić lub bezpośrednio w bulionie drobiowym. Ugotowanego kurczaka kroimy na drobne kawałki.
Bulion drobiowy
Bulion zagotowujemy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, gotowaną piersią z kurczaka, 2 łyżkami świeżej kolendry i łyżeczką skórki z limonki.
Smażone warzywa
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy i kroimy warzywa. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pół papryczki habanero (można zastąpić chilli, w przypadku habanero ostrzegam, że papryczka jest na prawdę ostra!), posiekaną w pół plasterki szalotkę i grzyby mun. Smażymy ok. 2 minuty do zarumienienia. Dodajemy pomidory i paprykę i smażymy jeszcze kilka minut.
Tortille
Tortille podgrzewamy według uznania : w piekarniku lub na suchej patelni. Po 30 sekundach-minucie kroimy placki w paseczki.

Do miseczek wkładamy usmażone warzywa z grzybami,dodajemy po plasterku mandarynki i limonki, zalewamy bulionem z kurczakiem. Na koniec wkładamy paseczki tortilli i posypujemy kolendrą.



Tosia

Przepisy z tych kategorii

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki w cieście naleśnikowym
1

Boczniaki w cieście naleśnikow…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Comber jagnięcy w cieście francuskim
1

Comber jagnięcy w cieście fran…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Boczniaki a'la flaczki

Boczniaki a'la flaczki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rigatoni z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią. Wiosennie!
1

Rigatoni z sosem pomidorowym,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Klopsiki jajeczno-jaglane

Klopsiki jajeczno-jaglane

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i kolendrą
2

Zupa pomidorowa z mlekiem koko…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Dorsz w sosie winno-maślanym z pomidorami

Dorsz w sosie winno-maślanym z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty