Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą

Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą
Zdjęcie - Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zupa została zrobiona na życzenie, miała być pikantna i orientalna. Przez dodanie limonki wyszła odrobinę kwaskowata, a papryczka habanero dodała jej pikanterii. Przepis jest połączeniem charakterystycznych cech wielu kuchni świata. Kolendrę można zastąpić pietruszką, a placki tortilli sojowym makaronem. Tortilla pod wpływem ciepła zupy mięknie i w smaku przypomina makaron. Z czym ją więc podać - wybór należy do was :)
Orientalna zupa z kurczakiem i tortillą
1,5 litra bulionu drobiowego
pierś z kurczaka
2 pomidory
3 kapelusze grzybów mun
2 szalotki ( można zastąpić 1 cebulą)
papryczka habanero (można zastąpić chilli)
pół czerwonej papryki
kolendra
2 limonki
2 placki tortilli
sól, pieprz, sos sojowy

Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka możemy gotować osobno w wodzie z papryczką habanero, cebulą, czosnkiem, limonką i sosem sojowym i następnie odcedzić lub bezpośrednio w bulionie drobiowym. Ugotowanego kurczaka kroimy na drobne kawałki.
Bulion drobiowy
Bulion zagotowujemy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki, gotowaną piersią z kurczaka, 2 łyżkami świeżej kolendry i łyżeczką skórki z limonki.
Smażone warzywa
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy i kroimy warzywa. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pół papryczki habanero (można zastąpić chilli, w przypadku habanero ostrzegam, że papryczka jest na prawdę ostra!), posiekaną w pół plasterki szalotkę i grzyby mun. Smażymy ok. 2 minuty do zarumienienia. Dodajemy pomidory i paprykę i smażymy jeszcze kilka minut.
Tortille
Tortille podgrzewamy według uznania : w piekarniku lub na suchej patelni. Po 30 sekundach-minucie kroimy placki w paseczki.

Do miseczek wkładamy usmażone warzywa z grzybami,dodajemy po plasterku mandarynki i limonki, zalewamy bulionem z kurczakiem. Na koniec wkładamy paseczki tortilli i posypujemy kolendrą.



Tosia

Kategorie przepisów