Orientalna zupa z krewetkami i małżami
Składniki na 6-8 porcji:
- 3 udka z kurczaka
- 20 dag mięsa wołowego
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- trawa cytrynowa
- kilka plastrów imbiru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka octu ryżowego
- trochę pasty sambal
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- kilka większych krewetek
- kilka małży
- sól, pieprz
Mięso i udka włożyć do garnka i zalać zimną wodą, dodać marchewkę pietruszkę, selera, imbir, trawę cytrynową i gotować 1-1,5h. Po tym czasie dodać sos sojowy i rybny, ocet ryżowy, sambal i skórkę cytrynową, zagotować. Małże gotować osobno, aż się otworzą (2-3 min) te które się nie otworzyły wyrzucić. Przed podaniem dodajemy krewetki do wywaru i gotujemy 2 min ( jeżeli będziemy gotować za długo to krewetki będą gumowate ). Podawać zupę z makaronem i małżami.
Tom kha gai (zupa galangalowa)