Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango

Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango
Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orientalna zupa laksa curry z kurczakiem i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g mango
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 150 g makaronu ryżowego wstążki
  • 50 g cebuli
  • 30 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 1,5 łyżki czerwonej pasty curry do laksy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sok z ½ limonki
Przygotowanie

Kurczaka kroimy w plasterki, a cebulę i czosnek siekamy.


Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. 

Następnie przelewamy zimną wodą i lekko skrapiamy Kujawskim z cytryną i bazylią.


Na Kujawskim szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pastę curry i dobrze przesmażamy.


Zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy kurczaka i sos rybny. Gotujemy 5 minut.


Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie zagotowujemy.


Mango kroimy w cienkie paseczki.


Na talerze wykładamy makaron i zalewamy zupą. 

Posypujemy pokrojonym mango.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów