Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa

Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa

W moim rodzinnym domu oponki serowe obok chrustu były od zawsze nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Jako dziecko uwielbiałem razem z babcią wycinać ich charakterystyczny kształt i patrzeć jak opalały się na złotobrązowy kolor w chlupoczącym oleju. Obok wspólnego lepienia uszek do wigilijnego barszczu to był nasz jeden z ulubionych rytuałów. Przez ostatnie kilka lat trochę zapomniałem o tych najprostszych pączkach z dziurką. Dlatego postanowiłem podkraść kartkę z babcinego notesu i podzielić się również z wami przepisem na najlepsze oponki serowe!

Przygotowanie tych pączków jest dziecinnie proste. Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani nawet wyszukanych składników. Wystarczy dobrej jakości zmielony twaróg (można użyć już gotowego), taka sama ilość mąki, trochę cukru, wanilii, łyżka masła oraz odrobina sody, dzięki, której oponki pięknie rosną podczas smażenia. Do oryginalnego przepisu na oponki serowe dodałem tylko jedno żółtko więcej, dzięki czemu wychodzą one jeszcze bardziej delikatne. Do ciasta polecam użyć cukru z prawdziwą wanilią albo ziarenek z laski wanilii. Można również dodać odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej, jeśli lubicie, ale tym razem przygotowałem je w najbardziej klasycznej wersji. Gotowe oponki można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale według mnie nawet bez dodatkowej słodyczy smakują one wspaniale. Jedna uwaga tylko na koniec: zagniecione ciasto jest dość lepie i takie właśnie ma pozostać, dodając więcej mąki pączki, wyjdą suche. Dlatego najlepiej odstawić je na kilka godzin lub całą noc w lodówce, a dopiero potem zabrać się za wycinanie kształtów. To w sumie tyle w ramach wstępu i gorąco liczę, że w tym roku oponki serowe zagoszczą również u Was w nadchodzący Tłusty Czwartek. ?

Zdjęcie - Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOponki serowe Łukasz W moim rodzinnym domu oponki serowe obok chrustu były od zawsze nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Jako dziecko uwielbiałem razem z babcią wycinać… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: ok. 30 sztuk Czas przygotowania: 1  gotowania: 1 godzina 1 godzina

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego sera białego (może być to tłusty twaróg lub ser w wiaderku)
  • 500 g mąki pszennej
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka miękkiego masła (ok. 30 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  ⅓ łyżeczka soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, sodą oraz solą. Kolejno dodaj zmielony ser, masło oraz jajka i zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, dlatego można wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
  2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Ciasto podziel na dwie porcje. Pierwszą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 6-8 mm. Z ciasta powycinaj koła o średnicy ok. 8-10 cm, a następnie kieliszkiem o średnicy 2-2,5 cm powycinaj otwory.
  4. Pozostałe ciasto zagnieć krótko ponownie, znowu rozwałkuj i ponownie wytnij kształt pączków.
  5. Pączki smaż z obu stron po około 2 minuty w oleju rozgrzanym do 180℃, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po usmażeniu odsączaj na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Gotowe i przestudzone oponki posyp cukrem pudrem.

Zdjęcie - Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Oponki serowe - pączki z mojego dzieciństwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów