Oponki czekoladowe z solonym karmelem i orzechami
Niedługo Tłusty czwartek, a co za tym idzie na naszych stołach królować będą pączki, oponki , faworki, róże i inne karnawałowe przysmaki.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek.
Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie.
Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
* mąka – 110 g
* ser biały półtłusty – 130 g
* kakao – 15 g
* wanilia – 1 laska
* cukier – 40 g
* soda – 1 płaska łyżeczka
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna 18% – 60 g
* olej do smażenia
DODATKOWO:
* cukier – 4 łyżki
* woda – 1/4 szkl
* śmietana 30% słodka – 8 łyżek
* masło – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
* orzechy – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOLONY KARMEL:
Do rondelka wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok.5 minut.
Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.
OPONKI:
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy.
Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.
Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.
Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
DRUKUJ: