Omlet z ziemniakami, salami i szczypiorkiem
„Taki omlet bardzo często przygotowuję dla siebie gdy jestem sama w domu. Szkoda mi wówczas czasu na gotowanie obiadu dla mnie samej. Wolę go poświęcić na zaległe sprawy, zgłębianie tajników fotografii kulinarnej, czy teraz wiosną prace porządkowe w ogródku. Nie obowiązuje mnie wówczas żaden harmonogram. Jem kiedy najdzie mnie ochota. W lodówce zawsze mam spory zapas wiejskich jajek, a na parapecie doniczkę ze świeżym szczypiorkiem. Reszta składników to czysta improwizacja. Tym razem znalazłam kilka ugotowanych ziemniaków i salami. Szybko, pożywnie i smacznie. To lubię.”
Omlet z ziemniakami, salami i szczypiorkiem (przepis własny)
Składniki na jedną porcję:
3 jajka
2 małe ugotowane ziemniaki
20g salami
pęczek szczypiorku
2 łyżki startego sera Grana Padano
2 łyżki oleju rzepakowego Kujawski 3 ziarna
sól świeżo zmielony pieprz
Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić pokrojone na plasterki ziemniaki i plasterki salami. Moje salami miało małą średnicę więc dałam w całości. Duże trzeba pokroić. Obsmażyć na rumiano, mieszając od czasu do czasu. Roztrzepać jajka widelcem. Dodać starty ser i posiekany szczypiorek ( zostawić trochę do posypania po wierzchu). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zalać podsmażone ziemniaki z salami. Przykryć szczelnie pokrywką i podgrzewać na małym ogniu aż masa się zetnie. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.
Smacznego :) Aronia