Omlet z szynką, pieczarkami i papryką
- 2-3 jajka
- 1 płaska łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- 50 g szynki
- 50 g papryki (może być tylko czerwona, lub po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej)
- 2 pieczarki
- sól, pieprz
- masło
Szynkę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na plasterki.
Jajka wybijamy do garnuszka, dodajemy mleko, mąkę, tarty parmezan, szynkę oraz paprykę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wrzucamy pieczarki i smażymy. Podsmażone pieczarki zalewamy mieszanką jajeczną. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, z obu stron do lekkiego zarumienienia.