Omlet z serem i tuńczykiem/Tuna melt omelets
Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym serem i nadzieniem z sałatką z tuńczyka zadowoli każdego. Polecam.
Scroll down for recipe in English
Omlet z serem i tuńczykiem
(2 omlety, 4 porcje)
Składniki na sałatkę z tuńczyka:
- 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Składniki na omlet:
- 6 dużych jaj
- 60 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego (u mnie gouda z pomidorami)
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
- W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
- Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.
Smacznego!
English version
Tuna melt omelets
(2 omelets, 4 servings)
Ingredients for tuna salad:
- 2 cans (120 g) tuna
- 2 tablespoons chopped onions
- 1/4 cup mayonnaise
- 1 tablespoon finely chopped celery
- 1 teaspoon finely chopped parsley
- 1 teaspoon capers, chopped
- salt, pepper and lemon juice, to taste
Ingredients for omelets:
- 6 large eggs
- 60 ml milk
- 2 tablespoons butter, divided
- 1/4 teaspoon sea salt
- a pinch of ground black pepper
- 1/2 cup shredded cheese
Preparation:
- Combine all tuna salad ingredients in a bowl and set aside.
- To make the omelet, in a bowl whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.
- Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat. Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a plate.
- Immediately top the omelet with some of the tuna mixture. Fold over and keep warm while you make the other omelet.
Enjoy!