Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami
Uwielbiam śniadania na słodko! A jeszcze bardziej uwielbiam szybkie i łatwe śniadania na słodko:) Przedstawiam dziś absolutnie przepyszny omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami w słodkim syropie z nutą pomarańczy, cynamonu, imbiru i wanilii. Coraz łatwiej w sklepach o rabarbar i truskawki, więc trzeba się nimi nacieszyć póki można. Polecam to danie na leniwe weekendowe śniadanie z kawą, która doskonale zrównoważy jego słodycz. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami
(2 porcje)
Składniki na omlet:
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Składniki na rabarbar z truskawkami:
- 150 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 150 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych na połówki
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mbiru startego na tarce
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- sok z 1/2 pomarańczy
- cukier puder do serwowania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 °C. Włóż do piekarnika 2 małe lub 1 większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania.
- Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw.
- W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i ubijaj aż masa stanie się jednolita.
- Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na nie upieczony rabarbar z truskawkami, polej powstałym syropem i podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries
(2 servings)
Ingredients for the batter:
- 50 g flour
- 1 tablespoon sugar
- 2 eggs
- 100 ml milk
- 1/2 tsp baking powder
- beans from 1/2 vanilla pod
- pinch of salt
- 2 tablespoons butter
Ingredients for rhubarb with strawberries:
- 150 g rhubarb, cut into 2 cm pieces
- 150 g strawberries, hulled and halved
- 60 g sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon grated ginger
- beans from 1/2 vanilla pod
- juice from 1/2 orange
- powdered sugar for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 200°C and put two small cast iron skillets (or 1 bigger) in the oven.
- Place rhubarb and strawberries on a baking tray and mix with sugar, vanilla beans, ginger, cinnamon and orange juice. Cover with aluminum foil and place in the oven for 20 minutes and set aside.
- In a bowl, beat the eggs with the sugar. Add milk, salt, baking powder and vanilla beans. Sift the flour and beat until smooth.
- Remove the skillets from the oven, add butter and melt. Immediately add the batter and return the skillets to the oven, bake for 20 minutes or until the pancake is puffed and golden-brown.
- Serve hot with roasted rhubarb and strawberries sprinkled with powdered sugar.
Enjoy!